Miód o jasnej barwie białej, po kremową. Konsystencja kremu pozwala na łatwe smarowanie i nabieranie. W smaku bardzo łagodny, lekko mdły. Idealny do słodzenia kawy :)
Miód o kolorze jasnym, słomkowym, bardzo późno krystalizuje. W smaku delikatny. Zastosowanie: Przeziębienia, układ pokarmowy i układ moczowy. Może być stosowany przez cukrzyków.
Miód o barwie żółtej, zapach intensywny. Smak wyraźny, bardzo słodki, gryzący. Wykazuje działania przeciwgorączkowe, napotne, wykrztuśne, przeciwskurczowe, uspakajające. Zalecany na chore zatoki, przeziębienia, pomocny w stanach nerwicowych. Ma silne działanie antybiotyczne.
Miód o kolorze jasnożółtym. Ma przyjemny, delikatny, lekko kwaskowaty smak Zastosowanie: Przeziębienia, zaburzenia przewodu pokarmowego, zaburzenia pracy nerek i przewodu moczowego.
Bardzo ciemny kolor zbliżony do czarnego, po skrystalizowany ciemno brązowy. W smaku lekko gorzki, aromatyczny i wyrazisty. Zastosowanie: Schorzenia układu krążenia, miażdżyca, niedokrwistość i niedobór żelaza. Poprawia pamięć, wzrok i słuch.
ma barwę bardzo ciemną, brunatną z zielonkawym akcentem. W smaku delikatny, mało słodki, lekko żywiczny. Zastosowanie: Miody spadziowe polecane są w leczeniu anemii, gruźlicy, chorób serca i naczyń krwionośnych, nadciśnienia tętniczego, nerwicach, nieżytach górnych dróg oddechowych i astmie.
Połączenie miodu spadziowego i miodu nektarowego. Wyrazisty smak i aromat.
Wspomaga układ trawienny, działa pozytywnie na wątrobę oraz żołądek, łagodzi jego nadkwasotę. Stosowany jest również w chorobach serca i woreczka żółciowego, nerek, pęcherza, w dolegliwościach reumatycznych oraz chorobach dróg moczowych.
Miód nawłociowy w stanie płynnym ma jasnożółtą barwę (od słomkowożółtej, po jasnobursztynową). Dość szybko się krystalizuje. Po tym procesie zmienia kolor na jaśniejszy, a jego konsystencja staje się kremowa. Bardzo łatwo daje się wtedy rozsmarować na pieczywie. W smaku jest on słodki, jednak wyczuwalna jest charakterystyczna kwaśnawo-gorzka nuta. Ma...
Miód leśny jest mieszanką miodów spadziowych iglastych i liściastych, oraz miodu nektarowego z kwiatów malin, jeżyn itp. Pozyskany z terenów leśnych. Bardzo aromatyczny i lekko kwaskowy. Kolor ciemnobrązowy.
ma barwę brunatno-czerwoną, szybko krystalizuje przybierając galaretowatą konsystencję. W smaku niezbyt słodki, lekko gorzkawy. Ma przyjemny aromat wrzosu. Zastosowanie: nerki, drogi moczowe, gruczoł krokowy, stany zapalne jamy ustnej, jelit i żołądka