Black Week, zaczynamy wcześniej! Wybrane miody nawet do -29% ||

Dlaczego miód zamiast cukru? Czy słodzenie miodem jest zdrowsze niż cukrem?

miód wrzosowy

Bardzo wielu miłośników miodu zadaje sobie pytanie – czy słodzenie z wykorzystaniem miodu jest zdrowsze niż słodzenie zwykłym białym cukrem? Większość z nas zdaje sobie sprawę, że cukier jest produktem, którego raczej powinno się unikać i w miarę możliwości starać się zastąpić go innym słodzikiem. Właśnie dlatego wiele osób zastanawia się nad zdrowym zamiennikiem cukru. Warto przy tym zaznaczyć, że zwykły standardowy cukier spożywany w zbyt dużych ilościach może wywrzeć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.

Może doprowadzić do podwyższenia niezdrowego cholesterolu oraz być jedną z głównych przyczyn pojawienia się cukrzycy. Ponadto, zbyt duża ilość cukru w organizmie powoduje, że skóra szybciej się starzeje i jesteśmy bardziej podatni na infekcje.

Miód jako zdrowy zamiennik cukru?

Bez żadnych wątpliwości można stwierdzić, że naturalny miód pszczeli stanowi znacznie zdrowszą alternatywę dla cukru. Przede wszystkim posiada on dużo prozdrowotnych właściwości: korzystnie wpływa na cały organizm, łagodzi objawy przeziębienia, pomaga zwalczyć infekcję oraz działa jako środek antybakteryjny i skutecznie podnosi naszą odporność. Są to niepodważalne zalety, których nie posiada zwykły biały cukier.

Miód z pewnością jest produktem, który można zastąpić niezdrowy cukier. Z powodzeniem nadaje się do słodzenia napojów, można dodawać go również do wypieków, marynat oraz innych potraw. Należy jednak pamiętać, że miodu nie można przegrzać. Dlatego jeżeli chcesz zachować wszystkie jego prozdrowotne właściwości pamiętaj, aby nie używać go w temperaturze wyższej niż 40 ° Celsjusza. Warto zatem odczekać chwilę przed schłodzeniem przygotowanych napojów.

Co więcej? Miód jest naturalnym produktem, który doskonale sprawdza się jako alternatywa dla cukru. Produkty, które są nim posłodzone nabierają niesamowitego wyrazu. Warto podkreślić, iż istnieje wiele rodzajów miodów, które wyróżniają się odmiennymi smakami oraz aromatami. Np. potrawy przyrządzone z dodatkiem miodu gryczanego nabiorą lekko ostrego smaku, z kolei jeżeli użyjesz miodu akacjowego Twoje dania będą odznaczać się wyraźną słodyczą.

Czy miód może szkodzić?

W sieci można znaleźć wiele różnych artykułów oraz informacji związanych z tematem słodzenia miodem. To tematyka, która ma zarówno wielu zwolenników, i jak i sceptycznych ocen i opinii. Należy pamiętać, że miód to też cukier i jego nadmiar nie wpływa najlepiej na organizm. Z tego powodu podczas spożywania miodu muszą uważać na siebie przede wszystkim osoby z cukrzycą. Mimo tego miód nie jest tylko i wyłącznie słodkim smakiem, tak jak w przypadku zwykłego białego cukru. Naturalny miód pszczeli stanowi przede wszystkim skarbnice prozdrowotnych właściwości. Pomijając słodki smak, posiada silne działanie antybakteryjne – doskonale uodparnia oraz zwalcza infekcje. Zawiera wiele witamin i mikro oraz makroelementów. Miód jest świetnym rozwiązaniem np. przy bólu gardła lub kaszlu. Wpływa również znakomicie na trawienie i układ pokarmowy.

Wykorzystaj miód w swojej kuchni

Miód to produkt, który od bardzo dawna znajduje swoje zastosowanie w kuchni. Choć najczęściej wykorzystywany jest jako zamiennik cukru do słodzenia napojów, jednak można wykorzystać go również w innych potrawach, a tym samym zrezygnować z niezdrowego białego cukru. Można wykorzystać go m.in. w wypiekach – większość z nich daje możliwość zastąpienia cukru miodem pszczelim. Ponadto, coraz więcej osób wybiera słodzenie miodem – coraz popularniejsze stają się zarówno herbaty jak i kawy słodzone miodem. Miód jest również doskonałym dodatkiem do napojów podawanych na zimno. Doskonale zastępuje cukier w lemoniadach bądź koktajlach. Sprawdza się także w daniach wytrawnych, gdzie nadaje odrobinę wyszukanej słodyczy.

Reasumując, można stwierdzić, że miód jest jednym z najlepszych zamienników cukru. Trzeba jednak pamiętać, że jest również cukier i dlatego należy z nim uważać – przede wszystkim osoby chorujące na cukrzycę powinni unikać spożywania zbyt dużej ilości miodu pszczelego. Mimo to warto mieć na uwadze, że miód to nie tylko puste kalorie. Zawiera w sobie wiele witamin i innych składników odżywczych, które świetnie wpływają na nasz organizm.

Miody Pojezierza Drawskiego to bogata oferta produktów pszczelich. W naszej ofercie posiadamy popularne, zdrowe i lubiane miody jak m.in.  miód gryczany, wielokwiatowy, faceliowy oraz wiele więcej. Gwarantujemy, że każdy z nich dostarczy Ci solidną porcję zdrowia oraz niesamowite doznania smakowe. Zapraszamy!

Zobacz pozostałe

0
    Twój koszyk
    Koszyk jest pustyWróć do sklepu