Bardzo wielu miłośników miodu zadaje sobie pytanie – czy słodzenie z wykorzystaniem miodu jest zdrowsze niż słodzenie zwykłym białym cukrem? Większość z nas zdaje sobie sprawę, że cukier jest produktem, którego raczej powinno się unikać i w miarę możliwości starać się zastąpić go innym słodzikiem. Właśnie dlatego wiele osób zastanawia się nad zdrowym zamiennikiem cukru. Warto przy tym zaznaczyć, że zwykły standardowy cukier spożywany w zbyt dużych ilościach może wywrzeć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.
Może doprowadzić do podwyższenia niezdrowego cholesterolu oraz być jedną z głównych przyczyn pojawienia się cukrzycy. Ponadto, zbyt duża ilość cukru w organizmie powoduje, że skóra szybciej się starzeje i jesteśmy bardziej podatni na infekcje.
Miód jako zdrowy zamiennik cukru?
Bez żadnych wątpliwości można stwierdzić, że naturalny miód pszczeli stanowi znacznie zdrowszą alternatywę dla cukru. Przede wszystkim posiada on dużo prozdrowotnych właściwości: korzystnie wpływa na cały organizm, łagodzi objawy przeziębienia, pomaga zwalczyć infekcję oraz działa jako środek antybakteryjny i skutecznie podnosi naszą odporność. Są to niepodważalne zalety, których nie posiada zwykły biały cukier.
Miód z pewnością jest produktem, który można zastąpić niezdrowy cukier. Z powodzeniem nadaje się do słodzenia napojów, można dodawać go również do wypieków, marynat oraz innych potraw. Należy jednak pamiętać, że miodu nie można przegrzać. Dlatego jeżeli chcesz zachować wszystkie jego prozdrowotne właściwości pamiętaj, aby nie używać go w temperaturze wyższej niż 40 ° Celsjusza. Warto zatem odczekać chwilę przed schłodzeniem przygotowanych napojów.
Co więcej? Miód jest naturalnym produktem, który doskonale sprawdza się jako alternatywa dla cukru. Produkty, które są nim posłodzone nabierają niesamowitego wyrazu. Warto podkreślić, iż istnieje wiele rodzajów miodów, które wyróżniają się odmiennymi smakami oraz aromatami. Np. potrawy przyrządzone z dodatkiem miodu gryczanego nabiorą lekko ostrego smaku, z kolei jeżeli użyjesz miodu akacjowego Twoje dania będą odznaczać się wyraźną słodyczą.
Czy miód może szkodzić?
W sieci można znaleźć wiele różnych artykułów oraz informacji związanych z tematem słodzenia miodem. To tematyka, która ma zarówno wielu zwolenników, i jak i sceptycznych ocen i opinii. Należy pamiętać, że miód to też cukier i jego nadmiar nie wpływa najlepiej na organizm. Z tego powodu podczas spożywania miodu muszą uważać na siebie przede wszystkim osoby z cukrzycą. Mimo tego miód nie jest tylko i wyłącznie słodkim smakiem, tak jak w przypadku zwykłego białego cukru. Naturalny miód pszczeli stanowi przede wszystkim skarbnice prozdrowotnych właściwości. Pomijając słodki smak, posiada silne działanie antybakteryjne – doskonale uodparnia oraz zwalcza infekcje. Zawiera wiele witamin i mikro oraz makroelementów. Miód jest świetnym rozwiązaniem np. przy bólu gardła lub kaszlu. Wpływa również znakomicie na trawienie i układ pokarmowy.
Wykorzystaj miód w swojej kuchni
Miód to produkt, który od bardzo dawna znajduje swoje zastosowanie w kuchni. Choć najczęściej wykorzystywany jest jako zamiennik cukru do słodzenia napojów, jednak można wykorzystać go również w innych potrawach, a tym samym zrezygnować z niezdrowego białego cukru. Można wykorzystać go m.in. w wypiekach – większość z nich daje możliwość zastąpienia cukru miodem pszczelim. Ponadto, coraz więcej osób wybiera słodzenie miodem – coraz popularniejsze stają się zarówno herbaty jak i kawy słodzone miodem. Miód jest również doskonałym dodatkiem do napojów podawanych na zimno. Doskonale zastępuje cukier w lemoniadach bądź koktajlach. Sprawdza się także w daniach wytrawnych, gdzie nadaje odrobinę wyszukanej słodyczy.
Reasumując, można stwierdzić, że miód jest jednym z najlepszych zamienników cukru. Trzeba jednak pamiętać, że jest również cukier i dlatego należy z nim uważać – przede wszystkim osoby chorujące na cukrzycę powinni unikać spożywania zbyt dużej ilości miodu pszczelego. Mimo to warto mieć na uwadze, że miód to nie tylko puste kalorie. Zawiera w sobie wiele witamin i innych składników odżywczych, które świetnie wpływają na nasz organizm.
Miody Pojezierza Drawskiego to bogata oferta produktów pszczelich. W naszej ofercie posiadamy popularne, zdrowe i lubiane miody jak m.in. miód gryczany, wielokwiatowy, faceliowy oraz wiele więcej. Gwarantujemy, że każdy z nich dostarczy Ci solidną porcję zdrowia oraz niesamowite doznania smakowe. Zapraszamy!
Zobacz pozostałe
Wszystko o miodzie faceliowym
Choć jeszcze do niedawna mało kto słyszał o miodzie faceliowym i na palcach jednej ręki można było policzyć pasieki, które posiadały w swojej ofercie właśnie ten rodzaj miodu, jednak wystarczyło zaledwie kilka lat, aby ten produkt pszczeli wpisał się na stałe w poczet polskich miodów. Czym jest facelia, jakie właściwości i zastosowanie ma miód faceliowy? Informujemy poniżej!
Co to jest miód kremowany?
Miód jest jednym ze zdrowszych produktów, które powinny na co dzień gościć w naszej kuchni. Posiada wartości prozdrowotnych oraz doskonale nadaje się do zwiększania odporności, szczególnie zimową porą. Dodatkowo jest słodki i pyszny – stanowi świetny dodatek do deserów, owsianki lub herbaty. Zatem, czym jest miód kremowany i dlaczego warto go kupować? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury!
Jak prawidłowo spożywać pyłek kwiatowy? Skład i właściwości pyłku pszczelego
Myśląc o pszczołach, pierwsze co nasuwa się na myśl większości z nas, to miód. Jednak ciężka praca, jaką wykonują pszczoły zbieraczki to nie tylko wytwarzanie miodu, ale także innych produktów, takich jak pierzga, propolis, czy pyłek pszczeli. Są to równie wartościowe i zdrowe produkty, które warto spożywać w codziennym życiu. Dzisiaj przybliżymy Ci, jakie są […]
Jaki miód stosować przy problemach z jelitami?
Wiele osób zmaga się na co dzień z różnymi dolegliwościami, w tym z problemami z jelitami o różnych podłożach. Dobry stan jelit zależy nie tylko od samego leczenia farmakologicznego, ale ogromny wpływ ma tu także regularna aktywność fizyczna oraz zbilansowana dieta bogata w zdrowe i wartościowe produkty. Nie od dziś wiadomo, że prawdziwy miód może […]
Miód a wpływ na odporność człowieka
Na odporność organizmu ludzkiego wpływ mają różne czynniki. Niektóre z nich takie jak stres, siedzący tryb życia czy używki mają na niego negatywny wpływ. Jednakże istnieje również szereg czynników pozytywnych, które mogą znacznie poprawić naszą odporność. Do tych drugich często zalicza się miód. Warto wiedzieć, że nie każdy rodzaj miodu jest taki sam. Różne rodzaje […]
Batony miodowe – jak przygotować je w domu?
W obecnych czasach, gdy tempo życia jest coraz szybsze, coraz więcej osób poszukuje szybkich, ale zarazem zdrowych przekąsek. Dlatego domowe batony z miodem stają się popularną opcją, wyróżniając się jako doskonały wybór dla tych, którzy pragną szybkiej i pożywnej przekąski. Swoją popularność zawdzięczają nie tylko bogactwu smaku i naturalnej słodyczy, ale również wartości odżywczej, która […]