Miód rze­pa­ko­wy

  • Miód o kolorze jasnożółtym kremowym. Ma przyjemny, delikatny, lekko mdły smak.
  • Kremowany co oznacza że łatwo smaruje się i nakłada.
  • Pomocny w leczeniu wątroby,trzustki,nerek,układu pokarmowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy.
  • Polecany jest przy leczeniu schorzeń układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, dusznicy sercowej, miażdżycy.
  • Obniża ciśnienie tętnicze krwi i wyrównuje niedobory potasu w organizmie.
  • Skuteczny przy przeziębieniach i stanach zapalnych dróg oddechowych.

Miód wielokwiatowy

  • Zwany potocznie miodem tysiąca kwiatów,pszczoły wytwarzają z nektarów zebranych z wielu roślin miododajnych kwitnących na polach, w sadach,lasach na łąkach w tym samym czasie.
  • Miód z kwiatów wiosennych ma jasny kolor, przyjemny zapach i łagodny smak.Miód z nektaru kwiatów letnich jest znacznie ciemniejszy i ma bardziej zdecydowany smak oraz zapach.
  • Dzięki łatwo przyswajalnym cukrom prostym wspomaga mięsień sercowy.
  • Pomocny przy chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego.Osobom uczulonym na pyłki pomaga znosić i uodparniać się na alergie.
  • Ze względu na łagodny smak, miód wielokwiatowy poleca się podawać dzieciom przy leczeniu grypy, przeziębień, chorób dolnych dróg oddechowych, także zapobiegawczo.

Miód faceliowy

  • Miód o kolorze jasnożółtym, po krystalizacji staje się jasnokremowy, prawie biały.
  • Ma przyjemny, delikatny, lekko kwaskowaty smak.
  • Zalecany jest przy przeziębieniach i nieżycie żołądka.

       Miód malinowy

  • W stanie płynnym jest jasnożółty, po krystalizacji ma barwę żółtobiałą.
  • Smak ma przyjemny a zapachem przypomina owoce maliny.
  • Działa napotnie, rozgrzewająco, antyseptycznie i przeciwgorączkowo.
  • Stosuje się go w przeziębieniach, schorzeniach górnych dróg oddechowych, nieżycie żołądka, jelit, niedokrwistości oraz prewencyjnie przy miażdżycy.
  • Wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga pracę serca.
  • Ze względu na doskonały smak i łagodność działania polecany jest szczególnie dzieciom.




Miód chabrowy

  • Charakteryzuje się największą ze wszystkich miodów zawartością lizozymu, enzymu występującego w układzie trawiennym pszczół , oraz ludzi.
  • Z uwagi na to jest doskonałym środkiem wzmacniającym odporność.
  • Wykazuje doskonałe działanie antybiotyczne poprzez rozpuszczenie ścian komórkowych bakterii.
  • Znajduje zastosowanie zarówno zapobiegawczo jak i w czasie choroby.

Miód wrzosowy

  • Należy do najlepszych miodów nektarowych, ma barwę brunatnoczerwoną, nazywany królem miodów.
  • Krystalizuje dość szybko, przybierając galaretowatą konsystencję w kolorze pomarańczowym lub ciemnobrunatnym.
  • Nie jest zbyt słodki, ma przyjemny zapach wrzosu.
  • Zalecany jest przy chorobach dróg moczowych, prostaty, kamicy nerkowej oraz przy zapaleniu jelit i biegunkach.
  • Zwiększa odporność organizmu i chroni przed rozwojem zakażeń.

Miód leśny

  • Powstaje z nektaru leśnych kwiatów, malin, jeżyn oraz spadzi.
  • Charakteryzuje się wysoką aktywnością antybiotyczną i bakteriobójczą
  • Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie, wspomaga odporność organizmu
  • Polecany przy schorzeniach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego,serca, układu krążenia, przy zaburzeniach trawienia.


Miód koniczynowy

  • Miód o jasnym kolorze, jest aromatyczny, łagodny i ma kwaskowaty smak
  • Krystalizuje powoli, przyjmując gęstą, drobnoziarnistą konsystencję.
  • Działa wykrztuśnie, napotnie,przeciwzapalnie i moczopędnie.
  • Doskonale sprawdza się jako pomoc w leczeniu chorób układu pokarmowego, zapalenia oskrzeli i wyczerpania nerwowego


Miód nektarowo-spadziowy


  • Miód wytwarzany przez pszczoły z nektaru kwiatów oraz spadzi liściastej. 
  • Ma piękną ciemno-brunatną barwę z zielonkawym odcieniem.
  • Jest wyjątkowo smacznym i oryginalnym miodem o nietuzinkowym smaku i właściwościach.
  • Wykazuje dużą aktywność antybiotyczną
  • stosowany w schorzeniach serca, układu krążenia, leczeniu dróg oddechowych, zaburzeniach trawienia i stanach zapalnych organizmu

Miód nawłociowy

  • Bardzo rzadki, smaczny, zdrowy.
  • Ma charakterystyczny kwaśnosłodki smak, po skrystalizowaniu mętnieje i przybiera jaśniejszą barwę.
  • To jeden z naturalnych antybiotyków, przydatnych w zwalczaniu infekcji bakteryjnych.
  • Stosowany też może być w przypadku alergii, problemów z krążeniem oraz zaburzeń pracy nerek i całego układu moczowego.
  • Pomocny przy leczeniu grypy,kataru,przeziębień i biegunek.

Miód spadziowy iglasty

  • Ma charakterystyczny kolor - ciemny z zielonkawym lub szarym odcieniem, przez brąz aż po kolor czarny.
  • Jest to miód gęstszy od nektarowych i zawiera więcej związków mineralnych
  • Charakteryzuje się wysoką aktywnością antybiotyczną i bakteriobójczą
  • Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie, wspomaga odporność organizmu.
  • Polecany przy schorzeniach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego i moczowego,serca, układu krążenia, przy zaburzeniach trawienia, chorobach skóry, w nerwicach.


Miód lipowy

  • W stanie płynnym ma kolor jasnożółty, czasem bursztynowy z zielonkawym odcieniem.
  • Zapachem przypomina kwiaty lipy.
  • W smaku jest ostry, czasem z lekką goryczką.
  • Działa antyseptycznie, przeciwskurczowo, napotnie, przeciwgorączkowo, wykrztuśnie, lekko nasennie i uspokajająco, obniża gorączkę.
  • Pomaga w leczeniu grypy, przeziębienia, anginach,zapaleniach zatok obocznych nosa, dróg oddechowych.

 

Miód gryczany

  • Jest najczęściej ciemno-herbaciany lub brunatny.Ma charakterystyczny zapach i ostry smak.
  • Dzięki dużej zawartości rutyny, substancji oczyszczającej naczynia, polecany jest przy miażdżycy,chorobie wieńcowej i nadciśnieniu tętniczym.
  • Sprzyja odbudowie komórek kostnych,wzmacnia układ odpornościowy.
  • Przyśpiesza gojenie ran i zrastanie kości.Stosowany jest w leczeniu i prewencji schorzeń układu krążenia powodowanych przede wszystkim występowaniem miażdżycy.
  • Polecany również przy zapaleniach nerek i opłucnej, stanach osłabienia pamięci, leczeniu jaskry, osłabionego wzroku i słuchu.