Kolor miodu jasny, piaskowożółty, w smaku kwiatowy, z lekką goryczką, lekki, aromatyczny, z nutą ziołową.
Ostropest wpływa na proces usuwania substancji szkodliwych dla organizmu, pomaga w regeneracji zniszczonych komórek czy też w procesie tworzenia nowych.
Działa oczyszczająco, a także ochronnie na tętnice pomaga w regeneracji komórek tętnicowych upośledzonych zwyrodnieniami miażdżycowymi.
Owoce jako surowiec lekarski, zawierają do 2-3% sylimaryny która jako silny przeciwutleniacz, stabilizuje błony komórkowe hepatocytów wątrobowych, przez co chroni wątrobę przed działaniem związków toksycznych i pobudza jej zdolności regeneracyjne.
Leczniczo preparaty z sylimaryną stosuje się przy marskości wątroby, stłuszczeniu wątroby, nieżytach dróg żółciowych, kamicy żółciowej, po żółtaczce, pomocniczo w trakcie leczenia nowotworów.
267 Przedmioty
Miód ostropestowy ma żółto ciemną barwę. Intensywny zapach i smak lekko goryczkowaty. Konsystencję kremu.