Miód wielokwiatowy w zależności od pory pozyskania może przybierać różne barwy od jasnej po ciemno-herbacianą. Smak również jest uzależniony od pory pozyskania. Zazwyczaj łagodny.
Zwany potocznie miodem tysiąca kwiatów,pszczoły wytwarzają z nektarów zebranych z wielu roślin miododajnych kwitnących na polach, w sadach,lasach na łąkach w tym samym czasie.
Miód z kwiatów wiosennych ma jasny kolor, przyjemny zapach i łagodny smak.Miód z nektaru kwiatów letnich jest znacznie ciemniejszy i ma bardziej zdecydowany smak oraz zapach.
Dzięki łatwo przyswajalnym cukrom prostym wspomaga mięsień sercowy.
Pomocny przy chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego.Osobom uczulonym na pyłki pomaga znosić i uodparniać się na alergie.
Ze względu na łagodny smak, miód wielokwiatowy poleca się podawać dzieciom przy leczeniu grypy, przeziębień, chorób dolnych dróg oddechowych, także zapobiegawczo.
47 Przedmioty
Miód wielokwiatowy w zależności od pory pozyskania może przybierać różne barwy od jasnej po ciemno-herbacianą. Smak również jest uzależniony od pory pozyskania. Zazwyczaj łagodny.